Restaurant John Dory - My-TravelSecrets

Weet je waar ik blij van word? Van die knusse, laagdrempelige restaurantjes die aanvoelen als je eigen huiskamer, maar waar je echt goed kunt dineren. Vorig weekend mocht ik me gelukkig prijzen, want we waren te gast in het nieuwste visrestaurant van Amsterdam, Vistronomie John Dory. Een bijzonder plekje dat ik niet snel zal vergeten.

Finding (John) Dory

John Dory is gevestigd in een karakteristiek pakhuis uit 1680. Het ligt pal aan de Prinsengracht en wordt omgeven door statige herenhuizen. Een prachtig plekje waar de charme van af spat. Niet alleen de buitenkant van het restaurant, maar ook de binnenkant ziet er waanzinnig uit: beneden de entree met een grote open keuken en een paar relax-fauteuils, en boven het restaurantgedeelte. Het interieur is lekker ongedwongen, maar stiekem ook goed uitgekiemd: zeegroene muren, touwlampen en houten balkenplafonds. De schoolstoelen en oude decoratie deuren doen de rest.

Eetbare kunst

Als wij er zijn is de zaak net 3 maanden open, maar daar merken we weinig van. De sfeer is levendig, de bediening goed op elkaar ingespeeld en de gerechten, die zien er uit om door een ringetje te halen. Zo is het eerste gerecht, Hollandse nieuwe met een groene venkelsaus, gepofte rijst en eetbare bloemen net een kunstwerk. En ook de op de huidgebakken rode poon met lamszwezerik en de Schol nummer 1. zijn werkelijk plaatjes om te zien. De gerechten zijn niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder smaakvol én niet te vergeten duurzaam. De visjes die op de kaart staan komen niet van ver maar zijn gewoon gevangen in de Nederlandse wateren.

Een reisje om de wereld

Hoewel ik een enorme visliefhebber ben, kan ik ook heel goed van vlees genieten. Van te voren vroeg ik me dan ook af of een menu met alleen vis niet wat te eentonig zou zijn. En ik kan je zeggen: het was verre van dat! Aan ieder gerecht werd weer een andere draai gegeven. Een soort reisje om de wereld zeg maar. Van een Oosterse rode poon met schuim van pinda en pittige zwarte boontjes tot een Mediterrane bruschetta met sardines en ajo blanco (koude knoflooksoep). John Dory verrast. En als je daar nog eens de goede service, kwaliteit, gastvrijheid en no-nonsense mentaliteit bij optelt, kun je niets anders dan erkennen dat Amsterdam weer een toptent rijker is!


Vistronomie John Dory
Prinsengracht 999
1017  Amsterdam
T. 020 622 9044
W. http://www.johndory.nl/

 

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.