't ouwe bruggetje

Een paar kilometer van het moderne hippe Rotterdamse stadscentrum ligt Historisch Delfshaven; een bijzonder stukje Rotterdam. Op deze authentieke en nostalgische plek vind je charmante winkeltjes, ateliers, prachtige herenhuizen, toffe terrassen en het fijne restaurant, `’t Ouwe Bruggetje´; een ‘petit’ restaurant voor de echte Bourgondiër.

Restaurant ’t Ouwe Bruggetje wordt al 25 jaar gerund door Fred en Monique Zywiecki die er een gezellig, bistro-achtig restaurant van hebben gemaakt. De sfeer is goed en er wordt fantastisch gekookt. Je zult hier geen ingewikkelde, culinaire kunstwerkjes aantreffen, maar wel topkwaliteit eten in de vorm van eenvoudige gerechten met rijke smaken.

Honderd flessen wijn

Het interieur is net als het eten, lekker Bourgondisch; geen toeters en bellen en strak gedoe, maar kwaliteit en eenvoud met een mooie Franse twist. Er staan een paar houten tafels en stoelen en langs de muur zie je tientallen (als het er geen honderd zijn) mooie flessen wijn. Opvallende kleurrijke schilderijen, waarvan we ons afvragen of deze uit Frankrijk komen, versieren de zaak en nóg meer flessen wijn pronken bovenop de wijnvaten. Voor de deur is ook nog een fijn terras, waar het vooral in de zomer goed toeven is. Gezellig is dat het restaurant eigenlijk een soort klein familiebedrijf is, want net als Fred en Monique werkt ook zoon Jeff zo nu en dan mee in de zaak. Chef-kok Jos is er al vanaf het prille begin bij en hoort daarom ook een beetje bij de familie.

Franse klassiekers op de menukaart van ’t Ouwe Bruggetje

Op de menukaart van ’t Ouwe Bruggetje vind je een paar echte Franse klassiekers, zoals boeuf bourguignon en confit de canard. Zelf werden we verrast met een surprisemenu van maar liefst 6-gangen. De eerste gang was gelijk een goede binnenkomer: coquilles Saint-Jacques, mijn favoriet. Even kort gebakken en boterzacht; ze smolten letterlijk weg op je tong. Daarbij werd een zachte mousse van avocado en gember geserveerd, met daarbovenop baby peppadews. Deze kleine pepertjes gaven net als de streep kerrie een extra bite aan het gerecht. De wijn hierbij was een verrassende droge muskaatwijn uit de Elzas; een hemelse combinatie!

Het zachte vlees, de knapperige haricots verts

Het tweede gerecht was een stukje roodbaars met tagliatelle, wortel en komkommer. Hier was ik persoonlijk minder gecharmeerd van. Hoewel het niet slecht was miste het voor mij een beetje pit. De Mon Plaisir die hier bij geschonken werd, ook wel ‘lieve’ wijn genoemd door zijn zachtheid, viel daarentegen wel goed in de smaak. Na het tweede gerecht volgde een mals stukje speenvarken met een compote van rode biet. Hét voorbeeld van de perfecte combinatie, eenvoud en kwaliteit. Weinig ingrediënten, maar enorm veel smaak, waardoor ieder hapje genieten was. Daarna kregen we lam; een mals koteletje waarvan het vlees zo zacht was dat het zo van het bot gleed. Het stukje vlees werd geserveerd op een bedje van couscous met daarbij een paar knapperige haricots verts. Tot slot nog een gevarieerde kaasplank en als afsluiter een lekkere brownie met mousse en ijs van mango; toen waren onze buikjes echt rond!

De romantiek achter de wijnen

Wat zo leuk is, is dat Fred en Jef een enorme passie hebben voor wijn. Dit kun je zien aan de twinkeling in de ogen die zij allebei krijgen als ze er over vertellen. “Wat vooral zo mooi is aan onze wijnen” vertellen ze, “is het verhaal dat iedere wijn met zich meedraagt. Dan bedoelen we niet alleen hoe de wijn is ontstaan, maar vooral ook wie de wijnmaker is en de achterliggende geschiedenis; de romantiek achter de wijn, de vreemde feitjes en de emotie maken juist de wijnbelevenis.  Wij gaan zelf bij de wijnboeren langs en kennen de mensen persoonlijk. Om de paar weken rijden we met een grote pick-up truck naar Frankrijk, Duitsland of Italië en laden de hele achterbak vol. Het komt zelfs wel eens voor dat we mee kunnen plukken”, verteld Fred enthousiast.

Domaine-Z wijnkoperij

De liefde voor de wijn wordt niet alleen geuit door mooie en interessante verhalen te vertellen. Een aantal jaar geleden ontstond het idee om de wijn die voor het restaurant werd ingekocht, ook door te verkopen aan de gasten. Zo konden zij thuis nog even nagenieten van een heerlijk bezoek aan ’t Ouwe Bruggetje en nóg enthousiaster raken over de wijn. Het idee werd zo’n succes dat daarom een eigen wijnwinkel niet kon uitblijven. De wijnwinkel Domaine-Z zit een paar straten verderop en is vooral Jeff’s trots. Net als in het restaurant worden hier mooie, exclusieve wijnen verkocht. Het is dan ook zeker de moeite waard  hier eens te gaan kijken na een bezoek aan dit fijne restaurant.

 


Restaurant ’t Ouwe Bruggetje
Voorhaven 6
3024 RM Rotterdam
T. 010 477 3499
W. www.historisch-delfshaven.nl 

 

 

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.