Het verschil tussen Michelin en GaultMillau

De combinatie van kwalitatief goede gerechten, een creatieve en innovatieve chef, een collectie van prachtige wijnen en een fijne, gastvrije sfeer dragen bij aan de waardering van een restaurant. De ervaring die je hebt is heel persoonlijk. Maar er zijn ook instanties als Michelin en GaultMilau, die aan de hand van een aantal vaste criteria, een waardeoordeel uitbrengen over de ‘beste’ restaurants. Wat zijn die criteria die zij hanteren en wat is nu precies het verschil tussen Michelin en GaultMillau?

Michelin en GaultMillau beoordelen beide ieder jaar toprestaurants. Allebei geven ze gidsen uit met daarin de ‘beste’ restaurants, maar hanteren hun eigen criteria.

Michelin

Michelin bekroont sinds 1926, ieder jaar toprestaurants met sterren. Een restaurant kan 1, 2 of zelfs 3-sterren in ontvangst nemen afhankelijk van de criteria waaraan wordt voldaan. Kwaliteit, techniek, persoonlijkheid en consistentie in de gerechten, zijn de criteria waarop Michelin een restaurant beoordeeld. Interieur, tafelzetting en bedieningskwaliteit worden niet meegenomen bij een review van Michelin. Wel worden deze punten in de Michelingids aangeduid aan de hand van het aantal bestekjes.

De sterren

  • 1 ster: een restaurant met 1 ster heeft niet zomaar een goede keuken, maar een die eruit springt in vergelijking met restaurants uit dezelfde categorie. Daarnaast staat 1 ster voor een uitzonderlijke prijs/kwaliteitverhouding.
  • 2 sterren: wanneer een restaurant 2 sterren heeft, betekent dit een verfijnde keuken die een omweg waard is. Vaak hebben ze er bijzondere specialiteiten en wijnen. De prijzen zijn vaak aan de maat, maar hiervoor mag je dan wel ongekende kwaliteit verwachten.
  • 3 sterren: wanneer een restaurant 3 sterren heeft, heeft het een uitzonderlijke keuken die een reis waard is, buitengewoon en heerlijk eten in combinatie met beroemde wijnen, perfecte bediening en stijlvol interieur. Kortom, alle elementen voor een culinaire beleving zijn aanwezig.

Naast sterren en bestekjes, heeft Michelin ook de Bib Gourmand. Een Bib Gourmand geeft aan dat je bij een toprestaurant, voor een schappelijke prijs van een goede maaltijd (onder de 35 euro voor een menu van 3-gangen, exclusief dranken) kunt genieten. Een restaurant kan geen ster en een Bib Gourmand te gelijk hebben.

GaultMillau

Ook GaultMillau brengt elk jaar per land, een compleet vernieuwde gids met waardeoordelen uit over de ‘beste’ restaurants. Dit doen zij niet met sterren, maar met punten. De puntentelling start bij 10 en eindigt bij 20 punten als de hoogst haalbare score. Restaurants met minder dan 10 punten zal je niet terugvinden in de gids.

GaultMillau gaat tijdens de beoordeling nog altijd uit van de top. Alles moet kloppen als zij komen beoordelen. Zij kijken naar de cuissons (de garing van vlees of vis), de ingrediënten, de smaak en presentatie. Maar ook naar de ontvangst, de wijn-spijsadviezen, hoeveel dagen per week de zaak geopend is, en of de chef zelf ook aanwezig is. Verder spelen de stoelen, de aandacht, timing en sfeer ook een belangrijke rol. GuiltMillau kijkt tot in detail, terwijl Michelin toch meer naar het algehele plaatje kijkt.

De GaultMillau punten

  • 10, 11 en 12: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
  • 13 en 14: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel
  • 15 en 16: Restaurant of brasserie die een bijzondere keuken brengt
  • 17 en 18: Zeer grote tafel, memorabele herinneringen
  • 19 en 20: De onbetwistbare top

Verschil tussen sterren en punten

GaultMillau kan 20 punten geven aan een toprestaurant en Michelin kan maximaal 3 sterren geven. Omdat ze allebei andere criteria hanteren, kan het zijn dat een restaurant in de ene gids beter of minder goed gewaardeerd wordt in de andere gids.

 

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.