Hoe fijn is het, om af en toe het vliegtuig te pakken en bruisende steden te ontdekken in het buitenland. Wij vinden het heerlijk! En voor een paar tientjes zit je al in Londen, Parijs of Barcelona, dus voor het geld hoef je het niet te laten. Maar eerlijk is eerlijk: soms is het ook gewoon fijn om een vrije dag dichter bij huis door te brengen. En gelukkig zijn er genoeg leuke steden in Nederland te vinden.

Internationale allure in Rotterdam

Rotterdam - leuke steden NederlandNatuurlijk begin ik met mijn hometown Rotterdam. Want als er een stad hip en upcoming is, is het
Roffa wel. En daar zijn we best wel een beetje trots op! In Rotterdam vind je zoveel toffe plekken dat, beloof het me, je hier echt snel een keer naartoe moet. Natuurlijk om de indrukwekkende markthal te bezoeken, met zijn culinaire kraampjes en een vette architectuur, maar ook voor de rest.

Zelf ben ik groot fan van de Fenixloods. Dit industriële pand, tegenover het bekende hotel New York is voor mij op en top Rotterdams: een urban gebouw met uitzicht op de Maas en de woontorens, het bij elkaar geraapte interieur dat gek genoeg klopt en de Rotterdamse ondernemers die speciaal bieren verkopen, ciders, verse kazen, bieterballen en ga maar door. Het leuke is, dat waar je ook besteld, je mag gaan zitten waar je wilt. Heerlijk ongedwongen en stiekem leuker en goedkoper dan de fancy markthal.

Andere insider tips:

  • SS Rotterdam. Een cruiseschip met een fijn terras op het dek.
  • De Kralingse plas. Hier kun je picknicken en heb je waanzinnig uitzicht op de skyline
  • De hofbogen. De plek om je instafeed uit te breiden met streetart foto’s
  • De Zwaanshals. Rotterdam-Noord wordt alsmaar populairder. Hier vind je hippe zaakjes in overvloed
  • Historisch Delfshaven. Een prachtig stukje Rotterdam van voor de oorlog

Bourgondisch genieten in Maastricht

We blijven nog even aan de Maas. Maar wel zo’n 200 kilometer verderop: Maastricht. Een stad die absoluut tot de meest leuke steden van Nederland behoort en zowel in de zomer als winter de moeite waard is om te bezoeken. In de winter vind je op het Vrijthof de grootste kerstmarkt van Nederland. In de zomer struikel je over de gezellige terrassen. Maastricht is een van de oudste steden van Nederland en daarom barst het hier van de monumentale herenhuizen, kerken en gezellige pleinen. Het is heerlijk om hier te slenteren door smalle, kronkelende straatjes, een beetje cultuur te snuiven, te shoppen in de vele boetiekjes of gewoon lekker van bar naar bar te hoppen.

In Maastricht draait het om gezelligheid. Het leven hier gaat een versnelling langzamer dan in de randstad en draait het veel meer om genieten. En dat is oh zo fijn als je er even tussenuit wilt om de hectiek van alledag te ontvluchten. Eigenlijk is een dagje naar Maastricht te kort om even op te laden, dus maak er vooral een weekend van. Om je een beetje wegwijs te maken in deze fantastische stad heb ik de hotspots die je niet mag missen onder elkaar gezet. Naar de hotspots van Maastricht.

Gastvrij Den Bosch

Houd je wel van dat bourgondische, dan vind je Den-Bosch ook te gek! Het is hier genieten met een hoofdletter G! Ah men, nu ik aan mijn bezoekjes terugdenk, wil ik er gelijk weer naartoe. Snel maar weer even wat plannen 😉 Afijn back to business, Den-Bosch: de stad waar het draait om het lekkere leven en waar je speciaalzaken in overvloed vindt. Zo heb je Nootje, waar je heerlijke vers gebrande noten kunt kopen, Snoeperij Tum Tum met Oud-Hollands snoep en Barique, waar oliën, azijnen, single malt whisk(e)y’s, grappa’s en likeuren vers voor je worden getapt. Wat wil je nog meer?!

Den-Bosch staat voor mij ook gelijk aan gastvrijheid. Anders dan dat we gewend zijn in de randstad, knopen de Bosschenaren graag een praatje met je aan. Voor je het weet zit je uren met elkaar op het terras en slurp je alweer je derde glas leeg.. oeps!

Proef de fijne sfeer van Utrecht

leuke steden - Utrecht Natuurlijk kan Utrecht ook niet ontbreken aan het rijtje met leuke steden van Nederland. Hier voel ik mij altijd zo thuis. Het kan komen doordat mijn familie hier vandaan komt, ik hier naar school ben gegaan en heb gewerkt. Kan. Maar die heerlijk kneuterige sfeer vind je nergens anders! Eigenlijk is Utrecht net een groot dorp, dat door zijn grachten wel iets weg heeft van Amsterdam. Alleen dan zonder de hordes toeristen en zonder poeha. Utrecht is echt. En echt heel leuk! Vooral als je het Vredenburg oversteekt en afdwaalt richting de oudste winkelstraat van de binnenstad, ‘de Twijnstraat’. Wat je hier vindt: te gekke conceptstores, een bierboutique en een prachtige kaaswinkel. Need I say more?

 

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.