Er is geen fotogenieker seizoen dan de herfst. Het zachte zonlicht en bomen die rood, geel en groen tegelijk kleuren. Tijdens dit seizoen wil je toch niets liever dan een lekkere boswandeling maken om vervolgens op te warmen met een warme kop choco bij de haard, of een lekker rood wijntje? Maar wat zijn nu de mooiste bossen om doorheen te wandelen? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

Pyramide van Austerlitz – Utrechtse heuvelrug

Als klein meisje kwam ik hier vaak. Met een tasje in m’n hand zocht ik naar kastanjes, eikeltjes en blaadjes, om er thuis een prachtig kunstwerk van te maken. Nu blijft het tasje thuis, maar vind ik het nog net zo leuk om hier naartoe te gaan voor een boswandeling. Vooral het beklimmen van de 36 meter hoge piramide, die nog gebouwd is in de tijd van Napoleon, is een leuke uitdaging. Het is een flinke klim, maar eenmaal boven word je getrakteerd op een waanzinnig mooi uitzicht.

Zeisterbos – Utrechtse heuvelrug

Een ander bos waar ik erg fan van ben is het Zeisterbos in Zeist. Het is een prachtig oud bos met fantastische wandelroutes, die je langs oude lanen van beuken, Amerikaanse eiken en heerlijk geurende dennenbomen voeren. Duik na afloop nog even ’t Jagershuys in voor een heerlijke pannenkoek. Er staan bijna 20 soorten op de kaart, waaronder een met Indische kipgerechten, pulled pork en de Brusselse variant met meegebakken witlof en beenham, gegratineerd met brie en frambozensaus. Yummie!

Nationaal Park Veluwezoom

Nederlands mooiste natuurpark mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Dit nationale park in Gelderland, bestaat uit ruim 5100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Tijdens een wandeling sta je misschien wel oog in oog met wilde zwijnen, dassen, reeën of edelherten. Tip: ga tijdens de bronstijd (van half september tot half oktober) wandelen, want vooral dan is de kans groot om een edelhert te zien.

Kaapse Bossen – Utrechtse heuvelrug

Ook de Kaapse bossen bij Doorn vind je in het natuurpark van de Utrechtse Heuvelrug. Dit kleurrijke bos is misschien wel het mooiste voor een boswandeling in het herfstseizoen. Je vindt hier paddenstoelen in allerlei soorten en maten, wandelroutes voor elk niveau en het super toffe uitkijkpunt De Kaap. Vanaf een hoogte van ruim 25 meter heb je een schitterend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug. Van de Amerongse Berg in het oosten tot de Domtoren van Utrecht in het westen. Na afloop kun je in Chalet Helenaheuvel lekker opwarmen met een uitgebreide high tea.

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.