Ik ben gek op de markt. Het doet me aan vroeger denken. Toen ik nog thuis woonde was de markt in Nieuwegein iedere zaterdagmorgen vaste prik. Samen met m’n moeder op stap voor verse groentes, bloemen, vis en kip van de poelier. Sinds ik in Rotterdam woon ga ik veel te weinig. Het is passen en meten in mijn drukke agenda en dat terwijl ik verwend ben met de beste foodmarkets van Nederland om me heen. Maar als er een bijzonder etentje op de planning staat, dan ben ik er te vinden. Want wat is een betere plek voor je boodschappen?

Markthal in Rotterdam

Niet voor niets trap ik af met de Rotterdamse markthal. Deze foodmarket behoort niet alleen tot de beste van Nederland, maar zelfs tot de betere van de wereld. Deze hemel voor foodliefhebbers heeft er zelfs mede voor gezorgd dat Rotterdam op de 5e plek is geëindigd in de lijst van ’s werelds beste steden van de Lonely Planet. In dit overdekt eetwalhalla vind je tientallen keukens van over de hele wereld, de beste viszaak van Rotterdam en genoeg plekjes om neer te strijken voor een hapje en drankje. Voor mij is de markthal de ideale plek om inspiratie op te doen voor een lekker etentje met vrienden.

Fenix Food Factory in Rotterdam

Een stuk minder fancy maar minstens net zo goed, is de Fenix Food Factory op Katendrecht. Van woensdag tot zondag kun je hier kakelverse producten vinden. Op zondag is er ook jazz te horen, dus dan komt de bierbrouwer ook goed van pas. Verder is er een kaasmaker, koffiebrander en bakkerij. Allemaal ambachtelijk. Ook in de zomer is het hier goed toeven. Je kunt dan aan de Maas neerploffen op een van de met pallets gecreëerde banken. Met een speciaal biertje en het zonnetje op je bol is het extra genieten.

De streekmarkt in Utrecht

Elke eerste zondag van de maand is het feest op de Mariaplaats in Utrecht. Homemade jammetjes, torens van cupcakes, de lekkerste worstjes, genoeg vis en versgebakken brood. Voor in je boodschappenmand of om aan lange picknicktafels, of in het park op te eten. Ook de Streekmarkt in Utrecht hoort absoluut tot de beste foodmarkets van Nederland.

Zuidermarkt in Amsterdam

De Zuidermarkt in Amsterdam is ook zo’n topper. Hij zit op een klein pleintje in Amsterdam-Zuid en je vindt er de lekkerste ambachtelijke stalletjes: klein olijvenboertje, de beste bakker van de stad, leuke worstenmakers en een groentejuwelier. Hier geldt zéker: portemonneetje mee. Maar wel érg leuk!

De Swan market

Niet alleen vind ik dat dat de Swan market thuis hoort in het rijtje van beste foodmarkets, maar ook in die van beste lifestyle markets. Het is hét podium voor creatieve startende ondernemers die hun producten willen showen. Begonnen in Rotterdam en uitgerold naar Utrecht, Den-Haag, Antwerpen en Tilburg. De kokosbollen die je hier kunt kopen zijn goddelijk, net als de fudge en de tientallen andere ambachtelijke lekkernijen die je er kunt kopen. Vaak is er ook nog livemuziek en kun je er allerlei curiosa kopen.

Ontbreken er volgens jou nog foodmarkets aan dit rijtje? Laat het me dan weten in je reactie hieronder.

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.