Restaurant Lastage

Wat ben ik toch gek op Amsterdam. In het labyrint van kronkelende straatjes, charmante grachtjes, oude herenhuizen en tientallen bruggetjes ontdek ik altijd weer iets nieuws. Zo liep ik pas geleden vlak bij Amsterdam Centraal en kreeg ik restaurant Lastage in het oog. Een intiem sterrenrestaurant met een huiselijke sfeer en een no-nonsens mentaliteit. Ook nog eens gevestigd in een prachtig oud grachtenpand met karakter.

Verliefd op het pand van Lastage

Restaurant Lastage is vernoemd naar de buurt waar het ligt en bevindt zich aan de Geldersekade. Het pand van Lastage is er absoluut een om verliefd op te worden, althans als je net als ik een zwak hebt voor karakteristieke, monumentale gebouwen. Van buiten ziet het herenhuis er statig uit en binnen in het restaurant is het warm en huiselijk. Denk aan mooie houtenbalkenplafonds, een robuuste houten vloer, een openhaard en een speelse splitlevelindeling.

Geen stijf gedoe, maar een knusse en gezellige sfeer

Het domein van de gepassioneerde chef-kok Rogier van Dam en zijn brigade bevindt zich op de benedenverdieping. In de semi open keuken koken zij de sterren van de hemel en worden de gerechtjes opgemaakt tot heuse kunstwerkjes. Boven is er ruimte voor de gasten. Hier bediend het jonge, maar vakkundige personeel de culinaire fijnproevers op een informele manier. Met nog geen 10 keurig gedekte tafeltjes om aan te schuiven op 2 verschillende verdiepingen, is de sfeer hier enorm knus.

À la carte of menu van de chef

Kijk je naar de kaart van restaurant Lastage, dan zie je dat je kunt kiezen uit 2 verschillende gerechten per gang. Veel leuker is het eigenlijk om je te laten verrassen met een menu van de chef van 3,- 4,- 5,- of 6-gangen. De chef beslist wat je eet, maar probeert zoveel mogelijk te voldoen aan jouw wensen. Wij aten een heerlijke, boterzachte zeebaars met daarbij een oester in tempura beslag, een rolletje spinazie en zeekraal. Maar ook gebakken bloedworst met stroop van balsamico en escargots. De warme, intense smaken pasten perfect bij het gure herfstweer.

Wat staat er op het menu?

Om af te toppen proefden we ook de ‘signature dish’ van restaurant Lastage. En dat was me er eentje: een warme brioche gevuld met Époisses en daarbij wat kweepeer, foi gras en een 12 jaar oude balsamico. Een bijzonder lekker gerechtje waarbij de uitgesproken pittige smaak van de Époisses, perfect combineert met de zoete balsamico en de zachte smaken van de foi gras.

 

Restaurant Lastage
Geldersekade 29
1011 EJ Amsterdam
T. 020 737 0811
W. www.restaurantlastage.nl

 

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.