Etiquette tips

Houd je ervan om chic uit eten te gaan, maar vind je het lastig om een goede houding geven in een restaurant? Bekijk dan deze handige etiquette tips en kom te weten hoe het eigenlijk heurt? 

  • Servet op schoot 

Vaak genoeg zie ik mensen pas naar hun servet grijpen wanneer het eerste gerecht of hapje achter de kiezen zit. Volgens de etiquette is het gebruikelijk om het al eerder in gebruik te nemen. Neem het servet direct op schoot zodra je zit; je weet immers nooit wanneer de amuse komt. Wanneer je tussen de maaltijden door een bezoek moet brengen aan het toilet leg je het servet tijdelijk op je stoel en wanneer je klaar bent aan de linkerkant van je bord.

  • Peper en zout

Als het over proeven gaat, merk ik ook vaak dat mensen zout over het gerecht gooien zonder geproefd te hebben. Mijn vriend had daar vroeger ook een handje van. Doe dat niet en ga eerst even proeven. Zelf vind ik het nogal een belediging voor de kok. In goede restaurants mag je wel verwachten dat het gerecht goed op smaak is. Mocht het gerecht naar jouw wens nog wat zout kunnen gebruiken, vraag er dan pas om na je eerste hap.

  • Spreken met bestek 

Wanneer je klaar bent met eten kun je dit het personeel laten weten door je bestek op de juiste manier te plaatsen: mes en vork naast elkaar van linksboven naar rechtsonder, met het mes boven en de vork daaronder. Wanneer je nog niet klaar bent met eten, maar even een pauze inlast, geef je dit aan door je mes in een kruisvorm op het bord te plaatsen.

  • Let op je houding

Natuurlijk zal je niet snel onderuit gezakt zitten tijden een diner in een chic restaurant, maar wees wel een beetje bewust van je houding. Dit betekent: aan tafel zitten met een rechte rug en houd je ellenbogen boven de tafel tijdens het eten. Als er niet gegeten wordt, leg dan je handen op schoot of op tafel, maar dan wel met je polsen op de rand van de tafel.

  • Gebruik de tafel niet als aanrecht 

In een chic restaurant is het niet gepast om allerlei spullen op tafel te leggen, zoals je sleutels of telefoon. Sleutels geven het signaal af dat je haast hebt en ook een telefoon maakt een onrustige of erger, een ongeïnteresseerde indruk.

Heb jij nog meer handige etiquette tips?

Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.