In de Côte d’Azur en Provence wemelt het van de leuke plekjes. Van pittoreske kunstenaarsdorpjes tot indrukwekkende glamoursteden. Maar welke zijn nu echt de moeite waard om te bezoeken? Wij hebben de meest inspirerende plekken van de Côte d’Azur en Provence voor je onder elkaar gezet.

1. Gorges du Verdon

Ben je net als ik gek een enorme natuurfreak? Breng dan zeker een bezoek aan Gorges du Verdon Een magische, haast on-Europese plek in de Provence. Alleen al de weg er naartoe is bizar mooi. Die leidt namelijk dwars door de woeste, ongerepte kloof, met zijn ruige bergtoppen, smaragd groene rivier en schilderachtige dropjes. Het meer Lac de Sainte-Croix is vervolgens de kers op de taart. Na een lange rit is het heerlijk om een plons te maken in het ijskoude water of met een bootje, kano, waterfiets of Sup-board door de kloof heen te varen.

2. Saint Tropez

Eerlijk is eerlijk: aan de boulevard van Saint Tropez is het best een hoop poeha en draait het er veel om gezien worden. Maar loop je langs de peperdure jachten door naar boven, dan kun je rustig slenteren door de smalle kronkelstraatjes met lieflijke delicatessewinkeltjes, té schattige boetiekjes en grandioze art galeries. Het uitzicht vanaf hier is formidabele. Ook op de Place des Lices is een fijn sfeertje te vinden. Hier vindt iedere dinsdag een grote markt plaats en op de overige dagen, daagt de lokale bevolking elkaar graag uit voor een potje petangue, rete-spannend!

3. Mougins

Per toeval kwamen we terecht in het kunstenaarsdorp Mougins. Tijdens ons bezoek aan de sprookjesachtige B&B Les Rosées namen we ook gelijk maar even een kijkje in het plaatsje dat vanuit onze kamer te zien was. Klein, gemoedelijk en idyllisch, we werden meteen verliefd op Mougins. Gebouwd boven op een heuvel en hierdoor een prachtig uitzicht over de groene omgeving. Het oude centrum loopt rond, in de vorm van een elips, hier kun je urenlang dwalen langs oude kerkjes, indrukwekkende art galeries en diverse musea.

4. Antibes

Antibes wordt ook wel de “Joie de vivre-stad” genoemd, stad van de levensvreugde. Het bruisende centrum wordt versierd met prachtige bouwwerken, goudgekleurde stenen, smalle straatjes en romantische pleinen. Wij begrijpen wel waarom Picasso hier zijn hart verloren had. Naast een interessant museum van deze beroemde kunstenaar, heeft Antibes een overdekte Provençaalse markt. Deze is niet heel groot, maar er worden fijne streekproducten verkocht, zoals olijven, courgettebloemen, Provençaalse kruiden en confituren in allerlei smaken. Antibes heeft jachthavens waar je U tegen zegt. Langs de ‘miljardairskade’ vind je de grootste jachten ter wereld, dus zeker de moeite waard om eens te kijken.

5. Port Grimaud

Port Grimaud is zoals de naam al verklapt, het havengebied van Grimaud. Het heeft een klein, gezellig centrum met Provençaalse huizen en een netwerk van kanalen. Leuk om doorheen te wandelen, maar veel leuker nog om er doorheen te varen. Vanaf € 25,- voor 20 minuten huur je een klein bootje en voor € 100,- flaneer je een zo’n 5 uur op je eigen mini-jacht. Met je eigen jachtje kun de zee op om grote jachten van dicht bij te bekijken en langs het huis van Brigitte Bardot te varen, maar ook om lekker te ontspannen.

 

Share:
Written by Debby
Levensgenieter in hart en nieren.