About Us

Debby van Gorkum, Founder van My-TravelSecrets en levensgenieter in hart en nieren. Altijd op zoek naar kleine paradijsjes in Europa en soms ook daarbuiten. Van intieme boetiekhotels tot knusse huiskamerrestaurants. Houd van wijndrinken bij de openhaard en voelt zich sexy in zwart.

  • Home
  • /
  • Amsterdam
  • /
  • Restaurant L.t. Cornelis: Hollandse gerechten in een modern jasje

Restaurant L.t. Cornelis: Hollandse gerechten in een modern jasje

Zelf ben ik nooit fan geweest van de Hollandse pot. Gekookte aardappelen met jus en een gebraden gehaktbal zijn best oké hoor, maar gewoon niet zo aan mij besteed. Ik was daarom ook erg verrast toen ik hoorde over het nieuwe restaurant Lt. Cornelis, dat Hollandse gerechten op de kaart heeft staan, maar dan in een modern jasje. 

Georganiseerde chaos: er gebeurt van alles tegelijk!

Net achter de beroemde Kalverstraat in Amsterdam vinden we restaurant Lt. Cornelis. Verscholen tussen de studentencafés en shoarmazaakjes. Een vreemde plek voor een restaurant als deze, maar wel lekker centraal. Voor de deur staat iemand die mij en mijn vriend binnenlaat en aangeeft dat we kunnen doorlopen naar boven als we willen dineren. Beneden zitten is ook mogelijk, maar meer voor een hapje en een drankje. Boven worden we vriendelijk verwelkomd en naar onze tafel gebracht. Ondertussen kijken we onze ogen uit: achter de lange industriële bar staat de barman een cocktail te shaken en in de open keuken wordt de laatste hand gelegd aan een prachtig gerechtje. Tegelijkertijd komt de geur van gegrilld vlees ons tegemoet en dat ruikt heerlijk!

Bijzonder smaakvol ingericht met oog voor detail

We kunnen plaatsnemen op een gave okerkleurige bank, waarvandaan we goed uitzicht hebben op bijna het hele restaurant. Het interieur is echt waanzinnig: een houten vloer, hoge plafonds, donkerblauwe muren, grote koperen lampen, industriële meubels en een schilderij van de Hollandse meester Frans Hals aan de muur. Vooral die open keuken is fantastisch: je kunt namelijk direct aan de aangrenzende bar dineren, waardoor je pas echt een kijkje in de keuken krijgt. Helemaal leuk is dat er ook op de kleine details is gelet: de Delfstblauwe servetten en borden met een Delftsblauwe rand maken het helemaal af.

Weg met het ‘prakkie’ welkom culinaire hoogstandjes

Geen oer-Hollandse gehaktbal met piepers dus bij restaurant Lt. Cornelis. Maar wat dan wel? Vis-, vlees- en vegetarische gerechten van eigen bodem, zoals de grottenham uit de mergelgrotten van Zuid-Limburg. Opgemaakt op een bedje van witlofsalade en spliterwtencrème, en afgemaakt met stukjes groene appel en bruine basterdsuiker. Een zalig gerechtje waarin de smaakzintuigen, zoet, zout, zuur, bitter en umami geprikkeld worden. Een ander toppertje is de sucade biefstuk met geroosterde knolselderij, spinazie en laurierjus. Een mals stukje vlees dat super mooi was opgemaakt en waarbij ik mijn vingers bijna bij op at. Verrassend leuk zijn ook de Nederlandse wijntjes op de kaart, zoals de brut en de Pinot Gris van de Apostelhoeve uit Maastricht. En ook de uitgebreide kaasplank, met een uitgebreid assorti Hollandse kazen, mag er absoluut wezen.

Die nieuwe Hollandse keuken van restaurant L.t. Cornelis, die bevalt mij wel! Je hoort me nooit meer zeggen dat het Nederlandse eten niet aan mij is besteed. Zo lust ik mijn ´prakkie´ namelijk elke dag wel 😉

 

Restaurant L.t. Cornelis
Voetboogstraat 13
1012 XK Amsterdam
T. 020 261 4863
W. http://restaurantcornelis.amsterdam/

 

Levensgenieter in hart en nieren.

Leave a Reply